jom terjah

Monday, 26 December 2011

first time got asthma

assalamualaikum semua
   apa ceritanya kali ini..? pastinya kali ini kan berkongsi sesuatu yang agak menarik tentang satu penyakit yang di namakan asma..
doktor : biasanya asma hanya akan dialami dari keturunan ataupun genetik yang mengikut ibu bapa.. secara ringkasnya asma hanya akan dihidapi oleh pesakit yang mempunyai kerabat pertalian darah yang memang menghidap penyakit tersebut.
     sambung lagi...
doktor : simptom-simptom awal biasanya dia akan mengalami kegatalan sama ada seluruh badan atau pun hanya pada tempat-tempat anggota tertentu saja. adakalanya juga bintik gatal-gatal seperti ruam kelihatan merah-merah dan mungkin akan boleh besar lagi saiznya.. gatal-gatal tersebut hanya akan hilang dengan sendiri dan tidak akan hilang sepenuhnya dari pesakit kerana sudah pastinya ia pasti akan kembali walaupun ketika itu sudah pulih samada dengan sendirinya atau dengan 1 suntikan atau dengan pengambilan ubat untuk 1 tempoh tertentu..
kegatalan tersebut juga mungkin akan menyebabkan bintik-bintik gatal tersebut tidak akan hilang..dan mungkin ia akan kembali
doktor : faktor-faktor pesakit adalah alergi pada suhu yang terlalu sejuk di mana gatal-gatal tersebut boleh kembali apabila terlalu sejuk.. pembawakan dari gatal-gatal tersebut akan menyebabkan pesakit batuk sesak nafas sakit dada dan seterusnya asma..dan mungkinjuga penyakit lain.. walaupun suntikan diambil untuk mengurangkan kegatalan namun pengambilan ubat perlu diteruskan kerana alahan tiada penawarnya..
kegatalan ini mungkin akan berlaku pada bila-bila masa saja walaupun suhu tidak menentu..
      conclusion is abah's family from the side of nenek, pakcik-pakcik ada sakit asma..mummy's family memang tak ada yang sakit asma..so, genetik ikut abah walaupun abah tak ada asma.. pesanan doktor gatal-gatal memang tak akan hilang dan akan datang kembali bila-bila masa walaupun sekarang da baik.. so, kemungkinan untuk mengalami asma sangat tinggi kerana sudah berada pada peringkat awal...jadi berhati-hati dan jaga kesihatan
      lepas ni memang taak tahu apa akan jadi... doa insyaAllah tak akan ada yang lebih teruk...amiin...
sekadar berkongsi satu pengetahuan baru....:)
sekian wassalam....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...