jom terjah

Monday, 28 November 2011

menempa sayang tiada tandingan

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
alhamdulillah hari ini dapat ku sambung semula halaman ini dengan tuntas-tuntas idea yang dapat diluangkan untuk tatapan bersama sebagai satu perkongsian... kelihatan sungguh lama dan mungkin juga agak lama tiada kata-kata yang menghiasi halaman ini dengan satu perkongsian kisah..mungkin disebabkab oleh faktor-faktor yang tidak dapat dielakkan..
    mungkin halaman kisah hari ini hanya akan berkisarkan apa yang berlaku sejak kebelakangan ini. pengalaman yang sudah pasti tidak dapat dilupakan..ujian yang ku terima kata mummy adalah datangnya dari Allah yang tahu kita mampu menghadapinya dengan baik dan penuh tabah. manakan tidak apabila Allah memberikan ku dugaan 'chickenpox' yang begitu amat menyakitkan dalam usia ku kini 20tahun. kekuatanku adalah mummy dalam menghadapinya memberi ku kekuatan.
   memang benar kasih ibu tiada tandingannya.. manakan tidak, walaupun kelihatan seperti kanak-kanak yang hanya mahu menangis menahan kesakitan namun ku kuatkan juga diri bertahan memastikan kesembuhan akan datang. hinggakan kuliah dan kelas tutorial terpaksa cuti lebih seminggu. dengan berpantang makanan kata mummy mahu elakkan dia semakin gatal dan meninggalkan kesan parut yang agak teruk apabila sudah baik nanti. erm...makananku sudah pastinya mummy la pemantaunya untuk elakkan aku melanggar pantang larangnya..
    wahh...teruk muka ku hingga ada yang menegurku..namun paling best demam setiap hari pergi jalan-jalan dengan mummy and kakak..mummy kata jangan ikutkan sangat sakit dekat muka tu..ada saja hala tuju yang dituju setiap hari..demam sudah semestinya mummy la yang jaga malam-malam kan..walaupun sudah lebih dua minggu aku diuji dan sekarang keadaan ku semakin membaik ada lagi ujian Allah berikan untuk ku mengingatiNYA..selera ku mungkin ditarik nikmatnya oleh Allah apabila apa yang ku makan akan ku luahkan kembali..boleh kurus la macam ni..malah ada saja beberapa jenis masakan yang aku tidak tahan dengan baunya..tidak tahu kenapa..macam apa jela kan..lebih seminggu aku menghadapi masalah ini..makanan seharian ku hanya air kotak 'milo' selainnya sama je jangan cuba-cuba makan atau minum memang perut tak boleh terima..besarnya ujian Allah..hampir setiap hari mummy akan call bertanyakan khabar kesihatanku..
   keadaan di nilai tidak dapat membantu aku memastikan kesembuhan diri ini. kekuatan dan keselesaan yang aku perlukan hanyalah di rumah.. dalam keadaan aku yang masih lagi tidak mampu menjaga dan menguruskan diri dengan baik rupanya mummy juga mengalami keadaan yang sama. namun mummy tetap masih mampu menjaga aku dalam keadaan badannya yang agak lemah seperti ku..sayangnya seorang ibu pada anaknya..
hari ini keadaan ku masih lagi sama dan harapan ku kesembuhan diri ini dan juga mummy...amiin..
    coretan perkongsian hari ini setakat kasihnya ibu saja..sekian...:)

p/s: sebagai seorang anak seharusnya kita menyayangi ibu kita sebagai mana kita menyayangi diri kita sendiri..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...